Afblijven

Mark van der Pol is netwerklid van JSW en zelfstandig onderwijsadviseur

Afblijven

Ik doe een rondje langs zeven scholen van Stichting X. Onderwerp: hoe gaat het met online lesgeven, noodopvang, contact met de kinderen en andere perikelen in Corona-tijd? Natuurlijk zijn er zorgen en problemen. Maar ik hoor vooral positieve verhalen van leerkrachten, enorm veel inzet, creatieve manieren om de kinderen te betrekken, coöperatieve werkvormen via Teams. Online, offline, langs de deuren en via allerhande communicatiekanalen. Deze leerkrachten gaan ervoor; ‘we houden het nog wel even vol, voor onze kinderen’. Ik zie zoveel passie; zoveel kwaliteit. Ze zijn er helemaal klaar mee, maar gaan door met stralende ogen. En ze hebben het onderwijs compleet anders ingericht terwijl alles ‘gewoon’ doorging.

Diezelfde avond zie ik in de media alleen maar kommer en kwel over het onderwijs. Achterstand, achterstand, achterstand. Die leerkrachten kunnen daar helemaal niets mee. Wat is de oplossing dan? Als er al een achterstand is – en waarop dan? – kunnen leerkrachten dat nu even niet oplossen. Moord en brand schreeuwen over achterstanden in de media door wijze mannen en vrouwen helpt dan even niet.

Aan het eind van een bezoek aan een van de scholen vraag ik wat zij nu nodig hebben. Een van de leerkracht antwoordt: “Dat iedereen even zijn mond houdt over het onderwijs. Laat ons ons werk nou eerst even doen”. Zo!
Laten alle mensen die om de leerkrachten heen staan, al die wijze mannen en vrouwen zich vooral bezig houden hoe we die leerkrachten kunnen ondersteunen en faciliteren.