Wat nou gemiddeld

Mark van der Pol is netwerklid van JSW en zelfstandig onderwijsadviseur

Wat nou gemiddeld

En toen was er een Corona-vaccin met een gemiddelde effectiviteit van 70%. Het deed me denken aan een gesprek op een school over tevredenheid van de ouders. De directeur was tevreden, gemiddeld scoorde de school een 2.4 op een schaal van 4. Tja …

Goed onderwijs, groeien, talentontwikkeling; iedere schoolgids staat er vol mee. En allemaal goed. Maar wat bedoelen we ermee? Anders gezegd: wat verstaan we onder goed onderwijs en wanneer zijn we tevreden? Vraag het een ouder en hij vindt dat zijn kind graag naar school moet gaan. Later is een ‘hoog’ advies opeens belangrijk. We proberen kwaliteit te meten. Maar sommige dingen zijn niet te meten en andere dingen moeten we niet willen meten. Kunnen we iets dat kwalitatief is, kwantitatief meten? Laten we wel zijn, bij de meeste toets systemen doen we niet anders. Bij dat vaccin was de effectiviteit 60 óf 90%, geen 70. Bij die ouderenquête had niemand 2,4 ingevuld. Waarom blijven we dan hardnekkig vasthouden aan metingen op een vier- of vijfpuntsschaal? Wat we nodig hebben is vooral wat we zelf goed onderwijs vinden, wat onze ambities zijn en wat we dan zien, horen, voelen en proeven in de school. En wat ónze kinderen en ouders verwachten en ervaren. Beschrijf dit en vindt er iets van.